Seo
Tekst

SEO - maak je website zichtbaar

1 Hoofdstuk 5 Lessen None

WordPress stap voor stap

Wat is SEO

SEO is een acroniem dat staat voor Search Engine Optimization. Het is een strategie die website-eigenaren gebruiken om meer verkeer te genereren door hoger te scoren in zoekmachines.

Zoekmachine optimalisatie gaat niet over het bedriegen van Google of het bespelen van het systeem. Het gaat gewoon om het maken van een website met geoptimaliseerde code en opmaak waarmee zoekmachines gemakkelijk je website kunnen vinden.

Wanneer mensen op internet zoeken naar de onderwerpen waarover je schrijft, wordt je inhoud die is geoptimaliseerd voor zoekmachines, hoger weergegeven in de zoekresultaten en krijgt je meer mensen met een doorklik naar je website

Waarom SEO belangrijk is

Zoekmachines zijn voor de meeste websites vaak de grootste bron van verkeer.

Google en andere zoekmachines gebruiken geavanceerde algoritmen om pagina's op de juiste manier te begrijpen en rangschikken in de zoekresultaten. Maar die algoritmen zijn niet perfect - ze hebben nog steeds je hulp nodig om te begrijpen waar je inhoud over gaat.

Als je inhoud niet is geoptimaliseerd, weten zoekmachines niet hoe ze moeten worden gerangschikt. Wanneer mensen zoeken naar de onderwerpen waarover je schrijft, wordt je website niet weergegeven in de zoekresultaten en mis je al het verkeer.

Het is erg belangrijk voor alle ondernemers om hun website zoekmachine vriendelijk te maken, zodat ze hun zoekverkeer kunnen maximaliseren.

Basisprincipes van WordPress SEO

SEO kan technisch worden, maar dat hoeft niet zo te zijn. Alleen al het leren van enkele eenvoudige SEO-tips om je site te optimaliseren, kan je een merkbare boost geven in je websiteverkeer.

Je hoeft geen technisch genie te zijn om de onderstaande technieken te gebruiken. Als je WordPress al gebruikt, hebt je alles wat er nodig is!

Laten we beginnen met het optimaliseren van je website.

Controleer de zicht instellingen van je site

WordPress wordt geleverd met een ingebouwde optie om je website te verbergen voor zoekmachines. Het doel van deze optie is om je de tijd te geven om aan je website te werken voordat deze openbaar is.

Soms wordt deze optie echter per ongeluk aangevinkt en dan is je website niet beschikbaar voor zoekmachines.

Als je website niet in de zoekresultaten wordt weergegeven, moet je eerst controleren of deze optie niet is aangevinkt.

Meld je aan bij het beheerdersgedeelte van je WordPress-site en ga naar Instellingen »Lezen ( hieronder zie je de locatie in het engels)

Je scrollt naar het gedeelte 'Zichtbaarheid van de zoekmachine'  en zorgt er dan voor dat het selectievakje naast 'zoekmachines ontmoedigen van indexeren van deze site' niet is aangevinkt.

Vergeet niet op de knop 'Wijzigingen opslaan' te klikken om je wijzigingen op te slaan.

Ben je mobiel vriendelijk?

Begin   

Begin 2015 kondigde Google aan dat ze "ons gebruik van mobielvriendelijkheid zouden uitbreiden als een plaatsbepaling signaal", wat in feite betekent dat je site wordt bestraft als deze niet mobielvriendelijk is.Klik hier  om te achterhalen of je website voldoet aan de vereisten van Google.

Help! Mijn site is mislukt met de mobiele test

Is je site niet mobiel responsive? Dit is wat je kunt doen:Het gemakkelijkste is om je thema om te schakelen naar een thema dat responsive is. Volg het advies van Google voor het maken van mobiele sites: Mobile sites

Gebruik van SEO-vriendelijke URL-structuren in WordPress

SEO-vriendelijke URL's bevatten woorden die de inhoud van de pagina duidelijk uitleggen, en ze zijn gemakkelijk te lezen voor zowel mensen als zoekmachines.

Een voorbeeld van een SEO-vriendelijke URL is:

https://zichtbaar-zijn.nl/wprdpresscursus/

Deze URL is goed leesbaar, een  gebruiker kan raden wat ze op de pagina zullen zien door alleen maar naar de URL-tekst te kijken.

Dus hoe ziet een niet-SEO vriendelijke URL eruit?

https://zichtbaar-zijn.nl/?p=10467

Deze URL gebruikt nummers  die geen verband houden met de inhoud, en een bezoeker kan niet raden wat ze op de pagina zullen vinden door naar de URL te kijken.

Het gebruik van een SEO-vriendelijke permalink-structuur verbetert je kansen op betere posities in de zoekresultaten.

Hier ziet je hoe je de permalink-structuur van je WordPress-site kunt controleren en bijwerken.

Je moet de pagina Instellingen »Permalinks bezoeken. Selecteer de optie voor de berichtnaam en klik vervolgens op de knop 'Wijzigingen opslaan' om je instellingen op te slaan.

Opmerking: als je website langer dan zes maanden actief is, kun jij je  permalink-structuur beter niet wijzigen, tenzij je de optie voor nummers gebruikt. Als je Dag en Naam of Maand en Naam gebruikt, blijft je dat beter gebruiken.

Door je permalink-structuur op een bestaande site te wijzigen, verliest je al je gedeelde aantallen sociale media en loopt je het risico dat je bestaande SEO-ranking verliest.

Als je je permalink-structuur moet wijzigen, huur dan een professional in, zodat ze de juiste omleidingen kunnen instellen. Je zult nog steeds je aantal sociale delingen op de pagina's verliezen.

WWW of niet-WWW

Als je net begint met je website, moet je kiezen of je www (http://www.example.com) of non-www (http://example.com) wilt gebruiken in de URL van je site.

Zoekmachines beschouwen deze als twee verschillende websites, dus dit betekent dat je er één moet kiezen en eraan moet houden.

Je kunt je voorkeur instellen op de pagina Instellingen »Algemeen. Voeg je voorkeurs-URL toe in zowel de velden 'WordPress-adres' als 'Site-adres'.

​

De beste WordPress SEO-plugin

Een van de beste aspecten van WordPress is dat er voor alles een plug-in is en dat SEO geen uitzondering is. Er zijn duizenden WordPress SEO-plug-ins waardoor het voor beginners moeilijker is om de beste WordPress SEO-plug-in te kiezen.

In plaats van afzonderlijke plug-ins voor individuele SEO-taken te installeren, gaan we Yoast SEO gebruiken. Verderop in dit boek vind je een hoofdstuk hoe deze te installeren en in te stellen.

XML-sitemaps toevoegen in WordPress

Een XML-sitemap is een speciaal opgemaakt bestand dat elke afzonderlijke pagina op uw website weergeeft. Dit maakt het gemakkelijk voor zoekmachines om al uw inhoud te vinden.

Het toevoegen van een XML-sitemap helpt zoekmachines om de pagina's snel te vinden en te rangschikken.

Als je de Yoast SEO-plug-in gebruikt, maakt deze automatisch een XML-sitemap voor je aan. Om je sitemap te vinden, gaat je gewoon naar deze URL (vergeet niet om voorbeeld.nl te vervangen door je eigen domeinnaam):

http://voorbeeld.nl/sitemap_index.xml

In de volgende stap zie je hoe jij je XML-sitemap bij Google indient.

Voeg je site toe aan Google Search Console

Google Search Console, ook wel Webmasterhulp programma's genoemd, is een set  hulpprogramma's die Google aanbiedt om website-eigenaren te laten zien hoe hun inhoud door de zoekmachine wordt gezien.

Het biedt rapporten en gegevens om je te helpen begrijpen hoe je pagina's in de zoekresultaten verschijnen. Je krijgt ook de daadwerkelijke zoektermen te zien die mensen gebruiken om je website te vinden, hoe elke pagina in de zoekresultaten wordt weergegeven en hoe vaak op je pagina's wordt geklikt.

Al deze informatie helpt je te begrijpen wat er op je site werkt en wat niet. Vervolgens kunt jij je content strategie hierop afstemmen.

Google Search Console waarschuwt je ook wanneer er iets mis is met je website, zoals wanneer zoekcrawlers er geen toegang tot hebben, zoekt naar dubbele inhoud of beperkte bronnen.

Er is een stapsgewijze handleiding voor het toevoegen van je WordPress-site aan Google Search Console.

Als je Yoast SEO gebruikt, volg dan stap 11 in deYoast SEO-uitleg verderop in dit boek.

Als je Yoast SEO niet gebruikt, kunt je deze video (engels) bekijken met een alternatieve manier:

Nadat jij je website aan Google Search Console hebt toegevoegd, klik  je op het Crawl-menu en selecteert je vervolgens Sitemaps.

Daarna moet je op de knop Sitemap toevoegen klikken.

JE wordpress XML-sitemap toevoegen in webmaster hulpprogramma's van Google

Je hoofd sitemap is sitemap_index.xml dus ga je gang en dien die in.

Nadat jij je sitemap heeft toegevoegd, wordt deze weergegeven als in behandeling. Het kost Google enige tijd om je website te crawlen. Na een paar uur zou je enkele statistieken over je sitemap te zien kunnen krijgen. Het zal je het aantal links laten zien dat gevonden is in je sitemap, hoeveel er zijn geïndexeerd, een verhouding van afbeeldingen en webpagina's, enz.

Bekijk Search Console  elke maand om inzichten te verzamelen en de SEO-voortgang van je website te bekijken.

Optimaliseren van je blogberichten voor SEO

Vaak maken beginners de fout om te denken dat het installeren en activeren van een WordPress SEO-plugin alles is wat nodig is. SEO is een continu proces dat je moet bijhouden als je maximale resultaten wilt zien.

Met Yoast SEO kunt je een titel, beschrijving en focus zoekwoord toevoegen aan elk blogbericht en elke pagina. Het toont je ook een voorbeeld van wat gebruikers te zien krijgen wanneer zij je website googlen.

Optimaliseer je titel en beschrijving  om maximale klikken te krijgen.

Wanneer jij je blog schrijft, scrolt je eenvoudigweg omlaag naar de Yoast SEO-sectie en profiteer  er ten volle van.

Vaak zul je aan het begin de SEO-plug-in installeren en activeren, maar  gebruik je het waarschijnlijk goed. Het gaat dan over SEO-metadata zoals titel en meta beschrijving. Door SEO-functies voor elke post goed te gebruiken, kunt jij je positie in de zoekresultaten zeker verbeteren. Je kunt veel doen om je blogberichten te optimaliseren, zodat ze beter kunnen presteren in de zoekresultaten. Zie verder in de sectie over Yoast.

Een focus-sleutelwoord kiezen

Een focus zoekwoord is het belangrijkste zoekwoord waarvan je hoopt dat mensen ernaar zullen zoeken en je bericht zullen vinden. Als je blog zich in een competitieve niche bevindt, is de kans groot dat je zult concurreren met veel andere gevestigde en gerenommeerde publicaties voor populaire zoekwoorden. In dergelijke situaties kunt je meer organisch verkeer genereren door zoekwoorden met lange staart te gebruiken. Onthoud altijd dat je publiek mensen zijn en geen zoekmachines. Mensen typen niet één zoekwoord in zoekmachines, ze gebruiken zinsdelen. Je focus-trefwoord kan een zin zijn. Met WordPress SEO van Yoast kunt je een  focus zoekwoord kiezen voor je individuele berichten. Het helpt je ook soortgelijke zoekwoorden te vinden terwijl je je focus zoekwoord typt.

Nadat je  een zoekwoord hebt gekozen voor je bericht, laat WordPress SEO zien hoe vaak je het zoekwoord in verschillende delen van je bericht hebt gebruikt.

Een goede SEO-vriendelijke berichttitel schrijven

Een goede SEO-vriendelijke berichttitel is leesbaar voor de mens, bevat je zoekwoord en valt binnen de limiet van 70 tekens. Het moet echter ook pakkend zijn. Wanneer je pagina wordt weergegeven in de zoekresultaten, zal een gebruiker beslissen of hij al dan niet op de pagina wil klikken op basis van de SEO-titel en de beschrijving in het zoek fragment. Het beschrijvings deel kan veranderen omdat zoekmachines het meest relevante deel van je artikel als de beschrijving weergeven. Maar de titel blijft hetzelfde. Zorg ervoor dat je SEO-titel precies beschrijft wat mensen zullen krijgen als ze op de link klikken. En ten slotte, vereenvoudig je titel, in plaats van het gebruik van "Een vergelijking tussen categorieën en tags vanuit SEO-oogpunt" of "Mijn gedachten over categorieën en tags" probeer iets als "Categorieën versus tags - SEO Best praktijken voor het sorteren van je inhoud". Deze titel is niet alleen pakkend, maar bevat ook de juiste zoekwoorden waarnaar mensen zouden zoeken.

 

Bericht SEO Meta beschrijving Sommige SEO-experts zijn van mening dat de Meta-beschrijvings code op een pagina irrelevant is geworden. Vele anderen zijn het daar niet eens zijn. Een goede meta beschrijving kan veel meer over een artikel verklaren. Meta beschrijving wordt ook getoond op sociale mediasites zoals Facebook, Google+ en Twitter via Twitter Cards.Omdat je nu weet dat mensen je meta beschrijvingen gaan lezen, wil je zeker weten dat het nuttig is. Je wilt ook zeker weten dat je in de meta beschrijving ten minste je focus zoekwoord vermeldt voor zoek doeleinden. De tekenlimiet voor Meta-beschrijving is 155 tekens. Probeer binnen die limiet te blijven of uw metabeschrijving wordt na 155 tekens afgebroken. Probeer je focus zoekwoord eerder in de meta beschrijving te gebruiken in plaats van later.

 Goed gebruik van categorieën en tags in WordPress

 

Met WordPress kunt jij je  blogberichten sorteren in categorieën en tags. Dit maakt het gemakkelijk voor je om je inhoud te beheren op onderwerpen en voor je gebruikers om de inhoud te vinden waarnaar ze op zoek zijn.

 Categorieën en tags helpen zoekmachines ook om de structuur en inhoud van je website te begrijpen. Vaak raken beginners in de war over het beste gebruik van categorieën en tags. Je zou het zo uit kunnen leggen: Categorieën zijn bedoeld voor een brede groepering van je berichten. Als je blog een boek was, zijn categorieën de inhouds tabel.

 Op een persoonlijke blog kunt je voorbeeld categorieën hebben zoals muziek, eten, reizen, enzovoort. Categorieën zijn hiërarchisch, zodat je onderliggende categorieën aan hen kunt toevoegen.

 Aan de andere kant zijn tags meer specifieke zoekwoorden die de inhoud van een individuele post beschrijven. Een blogpost die onder de voedselcategorie is geplaatst, kan bijvoorbeeld tags zoals salade, ontbijt, pannenkoeken, enz. Bevatten. Zie deze als indexen in een tekstboek.

 Door categorieën en tags correct te gebruiken, maakt je het voor je gebruikers gemakkelijk om door je  website te bladeren. Omdat het eenvoudig is voor gebruikers, maakt het het ook voor zoekmachines makkelijker om op je website te zoeken.

 

Maak van interne koppeling een gewoonte

 

Zoekmachines wijzen elke pagina op je website een score toe (pagina bezit). Het recept van deze score wordt geheim gehouden, zodat mensen de resultaten niet kunnen spelen. De meest voorkomende signalen van autoriteit zijn echter links. Daarom is het belangrijk dat je vanuit je andere blog berichten en -pagina's naar je eigen inhoud linkt.

 Maak er een gewoonte van om je eigen berichten zoveel mogelijk met elkaar te verbinden. Dit zal je helpen om je pagina weergaven te verbeteren, de tijd die gebruikers op je site besteden te vergroten en uiteindelijk de SEO-score van je individuele blogberichten en pagina's te verbeteren.

 Optimaliseer WordPress-opmerkingen / reacties

 

Opmerkingen kunnen een sterke indicatie zijn van betrokkenheid van gebruikers op je website. Betrokken gebruikers betekent meer links terug naar je site, meer verkeer en verbeterde SEO.

 Maar je moet ervoor zorgen dat je opmerkingen echt zijn en geen spam. Spammers dienen opmerkingen in met slechte links die van invloed kunnen zijn op je zoek rangschikking en die zelfs kunnen verpesten.

 Dit is de reden waarom we iedereen aanraden om Akismet te gebruiken. Het is een van de twee plug-ins die vooraf zijn geïnstalleerd op elke WordPress-site en het helpt je bij het bestrijden van reactie spam.

 Als je blogposts heel wat echte, spamvrije opmerkingen krijgt, moet je jezelf een schouderklopje geven voor het bouwen van zo'n aantrekkelijke website!

 NoFollow External Links in WordPress

 

Zoals hierboven vermeld, kunnen links zoekmachines helpen bepalen welke pagina's belangrijk zijn. Wanneer je een koppeling naar een website maakt, geeft je een deel van de SEO-score van je site door aan die link. Deze SEO-score wordt 'link juice' genoemd.

 Voor goede rankings moet je ervoor zorgen dat je meer link juice van andere websites krijgt dan dat je weggeeft.

 Als je het kenmerk 'nofollow' toevoegt aan externe links (links naar websites waarvan je niet de eigenaar bent), krijgt zoekmachines de opdracht deze links niet te volgen. Dit helpt je verbindings sap te bewaren.

Volledige berichten versus samenvattingen of uittreksels

WordPress toont en linkt naar je berichten op een aantal pagina's zoals de startpagina, het categorie archief, het tagsarchief, het datum archief, de auteurs pagina's, enz.

 Standaard toont het de volledige artikel inhoud op al deze pagina's. Dit is van invloed op de SEO van je site, omdat zoekmachines het mogelijk als dubbele inhoud beschouwen. Volledige artikelen zorgen er ook voor dat je archiefpagina's langzamer laden.

 Het weergeven van volledige artikelen overal heeft ook invloed op uw pageviews. Gebruikers die zich bijvoorbeeld abonneren op je RSS-feed, kunnen het volledige artikel in hun feed reader lezen zonder je website te bezoeken.

 De eenvoudigste manier om dit op te lossen is door samenvattingen of uittreksels te tonen in plaats van volledige artikelen.

 Je kunt dit doen door naar Instellingen »Lezen te gaan en samenvatting te selecteren.

Snelheid en beveiliging voor WordPress SEO

Zelfs als je alle WordPress SEO-tips en -praktijken hierboven volgt, als je site traag is of wordt verwijderd door een hacker, zullen je rankings in zoekmachines een duuw naar beneden krijgen.

 Je kunt als volgt voorkomen dat je site zoekmachine verkeer verliest door trage prestaties of lakse beveiliging.

Optimaliseer de snelheid en prestaties van je site

 

 Onderzoek toont aan dat in het internettijdperk de gemiddelde menselijke aandachtsspanne korter is dan die van een goudvis.

 Web usability-experts zijn van mening dat gebruikers binnen enkele seconden na het bezoeken van een website beslissen of ze willen blijven of weggaan.

 Dat betekent dat jij als eigenaar van een website slechts een paar seconden de tijd hebt om je inhoud te presenteren en gebruikers te betrekken. Je wilt deze kostbare tijd niet verspillen door je bezoeker te laten wachten op het laden van je website. Zoekmachines zoals Google geven toe dat ze snellere websites beter rangschikken dan langzaam ladende websites.

 Afbeeldingen optimaliseren in WordPress voor SEO

 

Afbeeldingen zijn aantrekkelijker dan tekst maar ze nemen ook meer tijd in beslag om te laden. Als je niet oppast met de afmetingen en kwaliteit van afbeeldingen, kunnen ze je website vertragen.

 Je moet ervoor zorgen dat je afbeeldingen gebruikt die zijn geoptimaliseerd om sneller te laden. Raadpleeg onze handleiding over het versnellen van WordPress door afbeeldingen voor internet te optimaliseren.

 Een andere truc die je kunt gebruiken om je afbeeldingen voor zoekmachines te optimaliseren, is het gebruik van beschrijvende titel- en alt-tags. Met deze tags kunnen zoekmachines begrijpen waar je afbeelding over gaat. Ze helpen ook gebruikers met visuele beperkingen, omdat hun schermlezers de alt- en title-tags voor hen kunnen lezen.

 Met WordPress kun je titel- en alt-tags toevoegen wanneer je een afbeelding uploadt.

Als je een fotograaf bent of veel afbeeldingen toevoegt aan uw WordPress-site, moet je een galerij-plug-in gebruiken.

 Wpbeginner  raad het gebruik van Envira Gallery aan. In hun snelheidstests vonden we het de snelste WordPress galerij-plug-in. Het is ook volledig responsive en SEO-vriendelijk.

Beveiliging en veiligheid van je WordPress-site

 

Elke week blokt Google ongeveer 20.000 websites in voor malware en ongeveer 50.000 voor phishing. Wanneer een site op de zwarte lijst staat, wordt deze helemaal niet weergegeven in zoekresultaten.

 Dit betekent dat de beveiliging van je WordPress-site cruciaal is voor goede rankings. Je wilt niet dat al je harde werk aan SEO wordt verspild als je site wordt gehackt door een hacker.

 Het goede nieuws is dat het niet zo moeilijk is om je WordPress-site veilig te houden - 

Gebruik bijvoorbeeld de plugin  Sucuri of Wordfence.

  Controleer de laadsnelheid van de pagina en optimaliseer Google rangschikt pagina's met een hogere laadsnelheid dan tragere sites bron, dus het is belangrijk dat je site zo snel mogelijk te laad.Een geweldige laadtijd is minder dan 2 seconden, maar elke verbetering is gunstig voor je site. Gebruik een van deze twee bronnen om je laadsnelheid te achterhalen voordat je de onderstaande tips gebruikt om uw tijd te verbeteren.

Google Site Speed Tester

Pingdom

Gtmetrix

Optimaliseer je site voor snelheid.

Installeer een caching-plugin - Een caching-plug-in genereert statische pagina's voor je website die de laadsnelheden aanzienlijk verbeteren. Hiermee bespaart WordPress toegang tot de database voor elke pagina die wordt geladen.

Comprimeer je afbeeldingen - Het comprimeren van de afbeeldingen op je site is een van de gemakkelijkste manieren om je laadsnelheid drastisch te verlagen.. Als je het zelf wilt doen, kun je Kraken gebruiken. Opmerking: als jij je afbeeldingen handmatig comprimeert, moet je ze op hetzelfde moment optimaliseren voor SEO.

Werk WordPress, thema en plug-ins bij naar hun meest recente versie.

Zorg ervoor dat je eerst een back-up van je site maakt. 

Zorg ervoor dat je video's ergens anders worden gehost (YouTube, Wistia)

Gebruik geen sliders - ze vertragen je site.

Optimaliseer je snelheid nog meer:  . https://activegrowth.com/ultimate-guide-site-speed-optimization-wordpress/

DoFollow vs. NoFollow Links.

Je  kunt de stroom van je link juice regelen met de DoFollow- en NoFollow-koppelingen.

Een DoFollow-koppeling geeft Google de opdracht om het link-sap door te geven, terwijl een NoFollow-link Google opdraagt het link-sap niet door te geven. Over het algemeen zijn de meeste van je links DoFollow, maar er zijn een paar scenario's waar je NoFollow-koppelingen wilt gebruiken.

Wanneer een NoFollow-koppelingen gebruiken.

Bij het linken naar interne pagina's waaraan je geen link juice wilt doorgeven.

Voorbeelden: privacybeleid, disclaimer, login en contactpagina's.

Als iemand je betaalt via een link, moet je ervoor zorgen dat NoFollow het kopen of verkopen van links die linksuccessen doorgeven in strijd is met het beleid van Google.

Links in reacties en forumberichten.

Learn more

Course Structure

Seo, hoe je website gevonden wordt in zoekmachines 5 Lessen

Inleiding

Wat mag je van deze cursus verwachten

Yoast SEO

Een van de meest gebruikte plugins om je instellingen te optimaliseren voor zoekmachines is Yoast SEO. In dit hoofdstuk alle instellingen!

Pen